top of page

Central Market Second Phase

Na fase 1, de hekken, omheining, muurschilderingen en boomaanplanting gaan we door met fase twee op de markt. Het hoofdgebouw wordt totaal gerenoveerd en voorzien van een overkapping. En wel met financiele middelen van de gemeente Yene!

De Aardappelstempels op de muur

De marktvrouwen maken eigen ontwerpen met aardappelstemples, hun favorieten worden gepresenteerd en op de muur komt de uitvergrote versie. Kunstenares Miriam Hartwich is twee maanden bij ons in Yene om dit met de vrouwen te helpen volbrengen. En dat doet ze met verve. Het wordt een plaatje en de vrouwen zijn super trots. De verf maken we zelf met houtlijm en pigmenten.

De put

Er zijn veel gezegdes over water in Senegalese culturen. Samengevat: het is kostbaarder dan goud. Op een plek waar het zo’n acht maanden van het jaar niet regent zijn waterputten van levensbelang. Langs de kust ligt het grondwater soms niet erg diep, zo ook in Yène. Zo ontstonden de vissersdorpen van Yène rondom de eerste putten. Inmiddels zijn er diverse publieke waterputten, maar nog lang niet genoeg voor de groeiende bevolking en uitbreidende wijken. Een waterput op de markt is een lang gekoesterde wens. Volledig met de hand gegraven vonden wij op ‘slechts’ 12
meter water!

Make over gebouw

Het gebouw zelf is vergroezeld en er is veel blootliggend wapeningsstaal. Hierdoor zou het gebouw snel aftakelen, vooral door de zilte lucht aan de kust. Aziz en Wuz dichten alle scheuren, we borstelen het hele gebouw en er gaat
300 liter latex overheen.

Overkapping voorkant

Na een eerste mislukt poging van het dak -de eerste constructie was niet veilig en sterk genoeg- besluiten we dit keer met betonnen palen het 800 dakpannen tellende dak een stevige ondersteuning te geven. Wuz en Aziz zijn met hulp van de marktvrouwen twee weken zoet om de gehele voorzijde van de markt van een overkapping te voorzien. Een fraaier aanzicht voor bezoekers en klanten, maar vooral schaduw, betere hygiene en bescherming tegen de regen van en voor de verkoopsters en hun producten.

bottom of page